" La Viquipèdia (Wikipedia en anglès, manlleu del hawaià wikiwiki –pronunciat amb variació lliure /ˈvikiˈviki/ o /ˈwikiˈwiki/– que vol dir «molt ràpid», i enciclopèdia) és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles (dels quals 4 milions en anglès i 391.441 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web. Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger, i actualment és l'obra de referència més gran i popular a Internet."
Extret de: http://ca.wikipedia.org
Les preguntes que vam treballar són:
- Els articles estan actualitzats en tots els idiomes? Hi han alguns que si i altres que no, és a dir, segons el seu usuari si amplia o no l'article.
- La informació de la wikipedia es pot copiar? Només es pot si els textos estan sota la Llicència de Creative Commons Reconeixement i Compartir- Igual.
- Es pot eliminar informació de la wikipedia sense estar registrat? Si, però no quedarà reflectit a l'article.
- En què consisteixen les categories? Les categories són una característica del programari del MediaWiki. Proporcionen una indexació automàtica que és útil com una taula de continguts. Junt amb els enllaços i plantilles estructuren un projecte.
- Què són les discussions? Són els temes de debat d'un article.
- Les enciclopèdies en paper funcionen igual? No, en les antigues només havia un autor el qual era l'especialista i escrivia tot el text.
- Com saben els editors les dades de defuncions de personatges cèlebres? La informació arriba per la via digital. A través de fòrums, comunitats, xarxes socials (Facebook,...).
- I què passa amb les llicències quan extraiem informació d'una pàgina web existent? Sempre hem de fer referència a la pàgina web d'on l'hem extret tot i que hi han algunes que has d'estar enregistrat per modificar i d'altres han d'estar bloquejades.
- I d'on podem extreure informació per crear els nostres articles? A les biblioteques o a http://scholar.google.es.
- Què és la llista de seguiment? És el que es produeix quan es produeixen canvis en les pàgines que seguim, i reps un avís d'actualització.
- A l'historial revisions, què podem veure? Tots els canvis que s'han fet per ordre cronològic tot veient l'autor.
- Què vol dir "viquipediar" un article? Estructurar-lo, dividir-lo en apartats, crear una taula de continguts,...
- Com es sap que és un article fiable? La quantitat de cites que apareguin als articles i si trobem la bibliografia i els enllaços externs.
- Què és el llibre d'estil? El llibre d'estil té per objectiu que les coses es facin de manera semblant.
- Quins són els pilars fonamentals de la vikipedia? Està format per 5 pilars que són: Clica aquí
Això no acaba aquí, la Clàudia Abaurrea, la Veronica Cano i jo vam crear la nostra pròpia viquipedia: Clica aquí. Tracta de la recepta de muffins.
Per mi ha sigut una bona experiència ja que, a part de no saber que es pot editar l'informació de la viquipèdia, he pogut aportar alguna informació. He après que no només es pot canviar la informació sinó que també penjar fotografies pròpies.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada